JADŁOSPIS DEKADOWY
20.06..2017 – 30.06.2017r.
DATA
|
ŚNIADANIE
|
OBIAD
|
PODWIECZOREK
|
ALERGENY
|
20.06.2017r.
wtorek
|
Kawa mleczna. Chleb graham z masłem,polędwicą drobiową/pomidor. Sok
pomarańczowy/jabłko.
|
Zupa krupnik z natką
pietruszki.
Kotlet
mielony. Ziemniaki młode gotowane z koperkiem. Mizeria. Kompot wieloowocowy. |
Jabłko z marchewką. |
gluten, mleko,
seler, jcytrusy
|
21.06.2017
środa
|
Kakao. Bułeczka z
masłem i twarożkiem ze szczypiorkiem ,rzodkiewką. Herbata leśna z cytryną/jabłko
|
Zupa barszcz biały z
jajkiem. Bigos
z kapusty młodej z mięsem wieprzowym. Ziemniaki młode z koperkiem .
Kompot z porzeczki czarnej
|
Pudding czekoladowy.
|
gluten, mleko,
seler, cytrusy.
|
22.06.2017
czwartek.
|
Kawa mleczna. Chleb
pszenna-żytni z masłem,wędlina krakowską parzona/ogórek Herbatka miętowa z miodem i cytryną/jabłko
|
Zupa fasolowa z natką
pietruszki.
Makaron z truskawkami i
śmietaną.
Kompot
wieloowocowy. |
Batonik musli. |
gluten, mleko,
seler, cytrus
|
23.06.2017
piątek
|
Kakao
Chleb z masłem i serem
żółtym/rzodkiewka Herbata z cytryna/jabłko.
|
Zupa pomidorowa z ryżem.
Kotlecik z kurczaka. Ziemniaki młode z
koperkiem. Bukiet królewski z masełkiem.
Kompot
truskawkowy. |
Banan /arbuz. |
gluten, mleko,
seler
|
26.06.2017
poniedziałek
|
Płatki
śniadaniowe z miodem. Rogalik z masłem. Sok owocowy /jabłko
|
Zupa brokułowa z natką
pietruszki . Bitki
wieprzowe w sosie własnym z kasza gryczaną. Sałatka z ogórka kiszonego. Kompot wieloowocowy
|
Biszkopty z herbatą owocową. |
Gluten, mleko,
seler, cytrus, jaja.
|
27.06.2017
wtorek.
|
Kawa mleczna. Chleb graham
z masłem i szynka wieprzowa gotowana/ogórek . Woda z cytryna i
miodem/jabłko.
|
Zupa pieczarkowa z natką pietruszki.
Gołąbki w sosie pomidorowym .
Ziemniaki gotowane
Kompot porzeczkowy |
Serek waniliowy. |
gluten, mleko,
seler,
cytrus.
|
28.06.2017
środa
|
Kasza manna na mleku. Bułka kawiorka z masłem i
dżemem. Sok jabłkowy
|
Zupa jarzynowa z natka pietruszki. Kotlet drobiowy pożarski. Ziemniaki młode z koperkiem. Sałata ze śmietana. Kompot wiśniowy. | Sok Kubuś i wafle ryżowe. |
gluten,
mleko, seler,
cytrus.
|
29.06.2017
czwartek.
|
Kawa mleczna. Chleb razowy z
jajkiem gotowanym,szczypiorkiem i rzodkiewka. Herbatka owocowa/gruszka.
|
Zupa ziemniaczana z natką
pietruszki. Potrawka drobiowa z ryżem.
Marchewka z groszkiem. Kompot
wieloowocowy
| Sok wieloowocowy. Chrupki kukurydziane. | |
30.06.17
piątek.
|
Kakao. Chleb graham z pastą rybną /ogórek. Sok pomarańczowy | Zupa botwinka. Naleśniki z serem i dżemem.. Kompot truskawkowy. |
Arbuz/herbatniki
|
gluten, mleko,
seler cytrus.
|
19.06.17
poniedziałek.
|
Płatki ryżowe z mlekiem. .Rogalik z masłem i miodem. Napój owocowy/kalarepka. |
Zupa kapuśniak z młodej kapusty. Gulasz wieprzowy z kasza gryczaną. Ogórek kiszony. Kompot wieloowocowy
|
Kisiel z owocami |
Gluten ,mleko,
cytrus.
|
Informacja
dotycząca żywienia dzieci
w
Przedszkolu w Baniach
Informujemy, że
w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codzienne posiłki,
wykorzystujmy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje
nietolerancji. Należą do nich :
- Mąki zawierające gluten tj. z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu i produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Produkty zawierające niewielkie ilości orzechów arachidowych, włoskich, laskowych, migdałów, pistacji.
- Produkty zawierające niewielkie ilości soi, sezamu, gorczycy.
- Mleko i produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
***********************************************
*************************
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkloln , od dnia 13.12.2014r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temet obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
"WYKAZ SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI",
( zamieszczony poniżej ).
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 )
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 )
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjatk
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie (Juglansregia), orzechy nerkowca (Anacardiumoccidentale), orzeszki pekan (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletiaexcelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistaciavera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamiaternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia.
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz