Jadłospis


JADŁOSPIS DEKADOWY

20.06..2017 – 30.06.2017r.


DATA
ŚNIADANIE
OBIAD
PODWIECZOREK
ALERGENY
20.06.2017r.
wtorek
  Kawa mleczna.                                                       Chleb graham z masłem,polędwicą drobiową/pomidor. Sok pomarańczowy/jabłko.
Zupa krupnik z natką pietruszki.
  Kotlet mielony. Ziemniaki młode gotowane z koperkiem. Mizeria.                                                                                        
 Kompot wieloowocowy.
Jabłko z marchewką.
gluten, mleko,
seler, jcytrusy
21.06.2017
środa
 Kakao.                                                                     Bułeczka z masłem i twarożkiem ze szczypiorkiem ,rzodkiewką.     Herbata leśna z cytryną/jabłko
 Zupa barszcz biały z jajkiem.                                                        Bigos z kapusty młodej z mięsem wieprzowym.               Ziemniaki młode z koperkiem .                                                 Kompot z porzeczki czarnej
Pudding czekoladowy.
gluten, mleko,
seler, cytrusy.
22.06.2017
czwartek.
 Kawa mleczna.                                                  Chleb pszenna-żytni z masłem,wędlina krakowską parzona/ogórek  Herbatka miętowa z miodem i cytryną/jabłko                                                        
 Zupa fasolowa z natką pietruszki.
Makaron z truskawkami i śmietaną.
 Kompot wieloowocowy.                                                                                                                                                                                                 
Batonik musli.
gluten, mleko, seler, cytrus
23.06.2017
piątek
Kakao                                                    
Chleb z masłem i serem żółtym/rzodkiewka                 Herbata z cytryna/jabłko.                          
  
Zupa pomidorowa z ryżem.
 Kotlecik z kurczaka. Ziemniaki młode z koperkiem. Bukiet królewski z masełkiem.                
 Kompot truskawkowy.
Banan /arbuz.
gluten, mleko, seler
26.06.2017
poniedziałek
  Płatki  śniadaniowe z  miodem.  Rogalik z masłem.   Sok owocowy /jabłko
Zupa brokułowa z natką pietruszki .                                            Bitki wieprzowe w sosie własnym z kasza gryczaną. Sałatka z ogórka  kiszonego. Kompot wieloowocowy
Biszkopty z herbatą owocową.

Gluten, mleko, seler, cytrus,         jaja.
27.06.2017 wtorek.
Kawa mleczna.                                                              Chleb graham z masłem i szynka wieprzowa gotowana/ogórek . Woda z cytryna i miodem/jabłko.                                                                                                                   
 Zupa  pieczarkowa z natką pietruszki.                           
  Gołąbki w sosie pomidorowym .
Ziemniaki gotowane                                 
 Kompot porzeczkowy             
Serek waniliowy.
gluten, mleko,
seler, cytrus.
28.06.2017
środa
Kasza manna na mleku.                                                  Bułka kawiorka z masłem i dżemem. Sok jabłkowy
 Zupa jarzynowa z natka pietruszki.                                  Kotlet drobiowy pożarski.                                  Ziemniaki młode z koperkiem.   Sałata ze śmietana. Kompot wiśniowy.                                                            Sok Kubuś i wafle ryżowe.                            
gluten,
mleko, seler, cytrus.
29.06.2017 czwartek.
    Kawa mleczna.                             Chleb razowy z jajkiem gotowanym,szczypiorkiem i rzodkiewka. Herbatka owocowa/gruszka.                                           
Zupa ziemniaczana z natką pietruszki.  Potrawka drobiowa z ryżem. Marchewka z groszkiem.  Kompot wieloowocowy
Sok wieloowocowy.             Chrupki kukurydziane.

30.06.17 piątek.
  Kakao.                                                                        Chleb graham z pastą rybną /ogórek. Sok  pomarańczowy       Zupa botwinka.                                                              Naleśniki z serem i dżemem..                                              Kompot truskawkowy.                                                                                                                                                                                                                                        
 Arbuz/herbatniki



gluten, mleko, seler cytrus.
19.06.17 poniedziałek.
Płatki ryżowe z mlekiem. .Rogalik z masłem i miodem. Napój owocowy/kalarepka.                                                                           
Zupa kapuśniak z młodej kapusty.  Gulasz wieprzowy z kasza gryczaną. Ogórek kiszony.   Kompot wieloowocowy
Kisiel z owocami
Gluten ,mleko, cytrus.



Informacja dotycząca żywienia dzieci
w Przedszkolu w Baniach
Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codzienne posiłki, wykorzystujmy składniki, które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji. Należą do nich :
  1. Mąki zawierające gluten tj. z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, orkiszu i produkty pochodne.
  2. Jaja i produkty pochodne.
  3. Ryby i produkty pochodne.
  4. Produkty zawierające niewielkie ilości orzechów arachidowych, włoskich, laskowych, migdałów, pistacji.
  5. Produkty zawierające niewielkie ilości soi, sezamu, gorczycy.
  6. Mleko i produkty pochodne.
  7. Seler i produkty pochodne.

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.



********************************************************************
***********************************************
*************************

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkloln , od dnia 13.12.2014r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temet obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.
"WYKAZ SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI", 
( zamieszczony poniżej ).

 Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 )
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 )
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; 
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjatk
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie (Juglansregia), orzechy nerkowca (Anacardiumoccidentale), orzeszki pekan (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletiaexcelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistaciavera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamiaternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia. 
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz