poniedziałek, 25 stycznia 2016

20-01-2016 PIECZEMY CHRUŚCIKI


Chruściki to bardzo lubiany karnawałowy wypiek. Wspaniale nawiązują do tradycji, są dekoracyjne same w sobie. Przygotowanie ich nakłania często rodzinę do wspólnego spędzenia czasu.
 I choć są pracochłonne, to wywijanie kokardek jest zabawne.
 Niedługo Tłusty Czwartek, warto więc przypomnieć sobie przepis na chruściki.
 Jak zwykle w sprawach wypieków skorzystaliśmy z przepisów Pani Alinki. 
 Nasze pierwsze zadanie polegało na wałkowaniu przygotowanego ciasta.
 Paseczki powycinała Pani Alinka. Drugie nasze zadanie to zawijanie kokardek. 
To wymagało zręcznych paluszków, ale daliśmy radę. Trzecie zadanie dla nas, to oczekiwanie,
 aż chruściki się usmażą. Oczywiście smażeniem zajęła sie Pani Ela w kuchni,
 bo rozgrzany olej może być bardzo niebezpieczny. Mogą to robić tylko dorośli!
Czwarte nasze zadanie, to próbowanie gotowych chruścików.
 Były pyszne. Mniam!
 Jak sie bardzo postaracie, to  na pewno Wam też się udadzą!







Karnawałowe chruściki Pani Alinki:
Składniki
2 szkl. mąki
4 żółtka
25 dag śmietany 18-proc.
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania
1.
Mąkę przesiewamy z proszkiem. Dodajemy śmietanę i żółtka. Wyrabiamy, a następnie cienko rozwałkowujemy. Kroimy w podłużne paski. Na środku każdego robimy nacięcie. Przez otwór przekładamy jeden koniec paska. Przewijamy i wychodzą kokardki.
2.
Smażymy w głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor. Chruściki układamy na tacy i oprószamy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz