10 PAŹDZIERNIKA - PIECZEMY CIASTO MARCHEWKOWE
Oto jak powstało najsmaczniejsze ciasto w przedszkolu.
Pracowała przy nim cała grupa, bo wszyscy chcieli go spróbować.
Oczywiście Pani Alinka pomagała, z Nią pieczenie
ciasta to nie jest wcale taka trudna sprawa.
A może i Wy spróbujecie, podajemy przepis. Smacznego
Ciasto marchewkowe – przepis
Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 24 cm):
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki startej marchewki (na drobnych oczkach tarki; ok. 2-3 duże marchewki, po utarciu odciśnięte z nadmiaru soku)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Krok 1. Całe jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Krok 2. Powoli dodajemy olej, cały czas ucieramy.
Krok 3. Stopniowo dosypujemy mąkę, ucieramy aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy.
Krok 4. Dosypujemy proszek i sodę oraz cynamon.
Krok 5. Dodajemy startą marchewkę, delikatnie mieszamy aż do połączenia składników.
Krok 6. Pieczemy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub w wysokiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia – 30-40 minut*. Temperatura 180 °C; piekarnik przed wstawieniem ciasta powinien być lekko podgrzany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz