Dziś piekliśmy pierniczki świąteczne,
to będzie prezent dla naszych gości na spotkaniu Jasełkowym.
A dla chętnych nasz przepis. Smacznego
Przepis na pierniczki świąteczne
Składniki:
1/2 kg mąki
200 g miodu
200 g cukru pudru
120 g margaryny lub masła
tłuszcz do posmarowania blaszki
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do pierników
Krok 1. Wyrabianie ciasta na miodzie
Miód podgrzewamy w garnku z cukrem i przyprawami, cały czas mieszając. Schładzamy, następnie łączymy z mąką przesianą z sodą. Dodajemy roztopioną margarynę i jajko, wyrabiamy aż ciasto będzie lśniące.
Krok 2. Wykrawanie pierniczków
Ciasto wałkujemy na grubość maksymalnie 0,5 cm. Wykrawamy pierniczki (za pomocą foremek lub ręcznie), układamy na natłuszczonej blaszce i wypiekamy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 °C. Przed pieczeniem możemy w pierniczkach zrobić dziurki i po upieczeniu powiesić je na choince.
Zapraszamy do galerii !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz