Pani Ela to potrafi nas rozbawić! Dziś wcieliła się w postać Mistrza Kuchni, przy okazji zajęcia w ramach którego robiliśmy soki z jesiennych plonów. Soczki były pyszne i zdrowe.
Pani Sandra opowiadała nam o witaminach, które zawarte w owocach i warzywach mają dobroczynne działanie na nasz organizm.
Pamiętajcie:
• marchewka i szparagi (witamina A) = urośniecie
i będziecie dobrze widziały,
• porzeczki, cytryna i cebula (witamina C) = są dobre na
katar i przeziębienie,
• buraki, czereśnie i sałata (żelazo) = dbają o wasze
czerwone krwinki,
• pomidory i fasolka (potas) = pilnują pracy waszych
serduszek,
• ziarna słonecznika (witamina E) = dbają o waszą pamięć
i koncentrację.
Warzywa i owoce zawierają też dużo składników mineralnych
(potas, sód, żelazo, magnez, wapń, fosfor).
Chronią Twój organizm przed przemęczeniem, bólem głowy, utratą
apetytu. Najwięcej z nich znajduje się w sałacie, fasoli, ziemniakach,
pomidorach, gruszkach, śliwkach, bananach, winogronach
i czereśniach.
zapraszamy do galerii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz