poniedziałek, 6 października 2014

19-09-2014 Pieczemy bułeczki


Po wizycie w piekarni nabraliśmy ochoty na sprawdzenie swoich umiejętności cukierniczych.
Pod okiem Pani Alinki przygotowaliśmy specjalne ciasto na bułeczki według sprawdzonego przepisu Babci Jasi. 

Dla wszystkich chętnych podajemy składniki na około 15 drożdżówek Babci Jasi:

550 g mąki pszennej
15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
2 - 3 łyżki roztopionego masła
1 szklanka letniego mleka
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
Zrobić rozczyn z części mąki, rozkruszonych świeżych drożdży*, cukru, części podgrzanego (nie gorącego) mleka. Po 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu  do wyrośnięcia (około 1 - 1,5 h).

Gdy podwoi objętość jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części (około 60 g na każdą bułeczkę), formować bułeczki, nadziewając je.

Ułożyć je na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce i odłożyć na pół godzinki, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (przykryte ściereczką). Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Kruszonka:

120 g mąki pszennej
4 czubate łyżki cukru
60 g masła (miękkiego lub roztopionego)
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wyrabiać między palcami w celu otrzymania kruszonki.

Smacznego :-).
zapraszamy do galerii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz