piątek, 25 listopada 2016

25-10-2016 ZAPRASZAMY NA ŚNIADANIE - GRUPA I ORAZ GRUPA IV

Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na zdrowie i rozwój przedszkolaka.
 Organizm dziecka w wieku przedszkolnym intensywnie się rozwija. 
Podstawą w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym takim jak otyłość jest jakość i rodzaj jedzenia oraz prawidłowe nawyki żywieniowe, które ulegaja obecnie szybkim zmianom.
Dlatego konieczne jest podejmowanie działań na rzecz korygowania przyzwyczajeń
 i kształtowania właściwych nawyków żywieniowych przedszkolaków. 
Takie zadanie mają właśnie organizowanie w przedszkolu zajęcia kulinarne.

Cele zajęć:
1. Stwarzanie dziecku możliwości do działania kulinarnego
2. Wdrażanie podstaw racjonalnego odżywiania i higieny przyrządzania posiłków
3. Czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków
4. Zdobywanie nowych doświadczeń za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku
5. Kształcenie wyobraźni twórczej, pomysłowości, płynności ruchów
6. Rozwijanie poczucia kompozycji kolorystycznej, wrażliwości i piękna
7. Rozwijanie samodzielności i umiejętności samoobsługowych
8. Wdrażanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole

GRUPA I - wych. Pani Alinka






GRUPA IV - wych. Pani Ula






zapraszamy do galerii 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz