Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na zdrowie i rozwój przedszkolaka.
Organizm dziecka w wieku przedszkolnym intensywnie się rozwija.
Podstawą w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym takim jak otyłość jest jakość i rodzaj jedzenia oraz prawidłowe nawyki żywieniowe, które ulegaja obecnie szybkim zmianom.
Dlatego konieczne jest podejmowanie działań na rzecz korygowania przyzwyczajeń
i kształtowania właściwych nawyków żywieniowych przedszkolaków.
Takie zadanie mają właśnie organizowanie w przedszkolu zajęcia kulinarne.
Cele zajęć:
1. Stwarzanie dziecku możliwości do działania kulinarnego
2. Wdrażanie podstaw racjonalnego odżywiania i higieny przyrządzania posiłków
3. Czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków
4. Zdobywanie nowych doświadczeń za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku
5. Kształcenie wyobraźni twórczej, pomysłowości, płynności ruchów
6. Rozwijanie poczucia kompozycji kolorystycznej, wrażliwości i piękna
7. Rozwijanie samodzielności i umiejętności samoobsługowych
8. Wdrażanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole
GRUPA I - wych. Pani Alinka
GRUPA IV - wych. Pani Ula
zapraszamy do galerii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz