środa, 21 października 2015

25-09-2015 SAŁATKA JARZYNOWA



Już się jesień rozminęła z latem.
Przyszła pora na kolacje pstrokate.
Synowie i córki!
Siekajcie ogórki,
selery i pory,
marchew, pomidory
w drobniusieńką kratkę.
Zrobimy sałatkę.

Mniam, mniam, ale nam wyszła pyszna sałatka.
Ale od początku.
Najpierw trzeba bardzo dokładnie umyć ręce, następnie przygotować stanowisko pracy.
Jeszcze tylko przypomnienie zasad bezpieczeństwa, bo przecież posługujemy sie nożykiem.
I do dzieła. Zgodnie z przepisem.

Tradycyjna sałatka jarzynowa 

Składniki na sałatkę:
5 dużych marchewek 
2 duże korzenie pietruszki 
1 seler 
8 ziemniaków
1 większe jabłko 
5 ogórków kiszonych 
6 jaj na twardo
 1 puszka groszku konserwowego 
1 puszka kukurydzy konserwowej
słoik majonezu 
4 łyżeczki musztardy
pieprz
sól
Warzywa umyć i ugotować w mundurkach, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.
 Odstawić do całkowitego ostudzenia, po czym obrać ze skórek i pokroić w małą kostkę.
Jajka ugotować na twardo, studzić i obrać, następnie pokroić w małą kosteczkę. 
Ogórki kiszone i groszek odcedzić z zalewy. Ogórki drobno pokroić i dodać razem z groszkiem i kukurydzą do pokrojonych warzyw i jajek. Jabłko obrać i również pokroić w małą kostkę i dodać do reszty składników. Na koniec dodać majonez i musztardę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i schłodzić.

Smacznego! :)










zapraszamy do galerii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz